Hari 1st sampai kat guilin suhu agak sejuk jgk lbh kurang 10deg.C dan mendung x nampak matahari n hujan sikit2...Airport Guilin nampak mcm suram ja dan org pun x ramai..pas settle je urusan imigresen terus keluar dari airport dah org tunggu...Mr. Albert..dia ni la yg akan bawak aku pegi buat inspection n arrange 1 day tour kat sana..
Dari airport nak ke guilin city amik masa lebih kurang 40 minit..Hotel semua Mr. Albert ni dah book kat Sheraton Guilin. Pas check in so dia bawak aku pegi makan kat kedai halal di area Jalan Zhangshan Lu..x sure pulak owner dia ni muslim ke tak sbb confident ada tanda halal depan pintu kedai..
Kat kedai tu dah ada satu grup dari kilang yang tunggu dan diorang yg order mkn...aku cuma tunggu makanan sampai je...
Suasana dlm kedai |
Bila cuaca sejuk2 ni bila makanan tu sampai mmg x tunggu dah la..asal sampai je lauk terus makan..ni mgkin style chinesse..diaorang ni byk mkn lauk nasik kurang..
Ada tanda halal kat situ |
Habis je makan kitaorang terus pegi ke kilang untuk buat inspection..perjalanan lebih kurang 1 jam..sepanjang jalan tu boleh la tgk view yg menarik dan sinonim dgn Guilin..Gunung Ganang..rasa mcm kat area ipoh pulak kawasan yg banyak bukit batu kapur tu..
Kitaorang spend masa lebih kurang 3 jam kat kilang tu..visit seluruh operasi kilang then ada discussion n clear everything so kitaorng pun balik ke hotel..gambar2 waktu inspection tu aku x upload sbb tu melibatkan kerja so x payahla share...
Dah sampai hotel..rest n solat dulu dlm setengah jam dah turun balik ke lobi..nak tunggu org bawak pegi dinner..kali ni kedai muslim uighur..byk jgk rupanya kedai muslim kat sini...
Ni kedai dia |
Tp sup sayur dia memang x lepas dgn selera org malaysia..ada satu rempah tu bila tergigit..kebas satu mulut n wangi sgt sampai hilang selera nak makan...yg boleh makan cuma sup kambing, kambing bakar..daging bakar je...yg lain tu cuma makan sikit buat syarat hormat org yg bawak mkn tu...
Cukupla takat tu dulu...nt aku cerita lg pengalaman sepanjang berada di guilin dl post yg akan datang...
No comments:
Post a Comment